Na de introductiecursus stroom je door naar de basis-instructiefase om je roeitechniek te verfijnen en te leren sturen. Maar ook daarna kun je instructie volgen om beter te leren roeien, te leren skiffen of om te leren boordroeien.
De instructieperiode wordt altijd afgesloten met een examen. Hoe meer diploma’s op zak, hoe meer keuze uit type boten om in te mogen roeien en hoe meer mogelijkheden om te kunnen deelnemen aan een toertocht of een wedstrijd. Een Stuurbevoegdheid is handig om een ploeg te kunnen vormen. De examencommissie maakt onderscheid in 2 niveaus binnen zowel het skiffen, het scullen, het boordroeien, als binnen het sturen en het Rijnsturen. De instructie is dan ook hierop gericht.
Instructievideo's
Of bekijk de roei.app voor allerhande roei-info
Meer dan roeien alleen
Weet dat Jason geen sportschool is, maar een vereniging die geheel op de vrijwillige inzet van leden drijft. En die leden leggen niet jouw bootje in het water en sturen niet jouw ploegje. Leren roeien betekent dan ook leren sturen en opdoen van materiaalkennis. Het ene gaat niet zonder het andere.
De instructie voor ploegroeien wordt meerdere periodes in het jaar aangeboden en is natuurlijk niet alleen voor het leren roeien, maar ook voor het leren sturen. Je leert het uit- en inbrengen van de boot, het instappen, manoeuvreren als roeier en als stuur, het geven en uitvoeren van commando’s, het aanleggen en het omgaan met ander verkeer.
Er wordt instructie gegeven aan roeiploegen in een C2X of in een C4X. Aan het einde van de periode kun je opgaan voor verschillende stuur- en roeiexamens. In de bibliotheek vind je van alles over examens en de roei- en stuurinstructie. De lesmodules zijn de moeite van het inzien waard!
De instructieperioden zijn van juli tot september doordeweeks ’s avonds, van juli tot begin volgende jaar en van oktober tot begin volgende jaar beide doordeweeks overdag of in het weekend.
In de basisinstructie leer je een goede houding en de juiste bewegingsvolgorde aan. Je maakt kennis met de techniek van handle-voering en het uitpikken, waarbij je scullend roeit, dus met twee riemen. Hierdoor is de overstap naar boordroeien snel gemaakt, want je beheerst de basis al. Boordroeien valt echter niet in de basisinstructie en wordt ook niet structureel c.q. modulair aangeboden. Dat betekent niet dat je het niet kunt leren. Je zult het echter zelf moeten initiëren door een instructeur/ coach te benaderen.
Leren skiffen is fijn als je een volgende stap wil maken. Je krijgt immers direct feedback van de boot op je eigen handelingen. Skiffen geeft vertrouwen in de boot te zitten, een beter je balans en roeitechniek. Daar heb je ook bij het roeien in een ploeg profijt van.
Van juli tot september zijn er verschillende instructeurs die aan kleine groepjes skiffles geven. De lessen zijn onder andere gericht op het leren van basisvaardigheden als in- en uitstappen, balans houden, manoeuvreren en aanleggen. Aan het einde van deze periode doe je het SK1 examen. Daarna kan je zelfstandig gaan skiffen en je vaardigheden verfijnen, eventueel voor SK2.
's Winters lekker fit
Jason biedt in de winterperiode voor alle roeiers een speciale zaaltraining voor extra ondersteuning van roeiconditie. De zaaltraining voor de jeugd is in de wintermaanden op maandag om 19.00u in de gymzaal van het SGA, de zaaltraining volwassenen is op dinsdagavond 20.00u in de gymzaal van de Pieter Bruegelschool.
Veel roeiers willen na het behalen van de eerste roei- en stuurbevoegdheden zo snel mogelijk de Rijn op. Het is ook dan een fantastisch vaarwater, wisselende luchten en steeds veranderende omstandigheden op het water door stroom, wind en scheepvaart. Dit maakt niet alleen het roeien op de Rijn boeiend, maar ook het sturen. Het vraagt wel wat meer: er is een speciale bevoegdheid voor het sturen op de Rijn, namelijk Rijnsturen.
Van iedere bevoegde Rijnstuurder kun je instructie in het Rijnsturen krijgen. Zeker op iedere zaterdag-, zondag- en dinsdagochtend gaan er boten met ervaren Rijnstuurders de rivier op. Op de ledenlijst staat aangegeven wie Rijnstuurder is.
Je ervaringen, verrichtingen en de weers- en verkeersomstandigheden worden vastgelegd op een Rijnstuurinstructiekaart die je na iedere stuurbeurt moet laten aftekenen.
Na voldoende roei- en stuurervaring op de Rijn kun je dan je Rijnstuurdispensatie krijgen. Je mag dan bij rustige weer- en stroomomstandigheden zelfstandig een boot op de Rijn sturen. Je moet dan wel op de stuurplaats zitten. Na minimaal een jaar Rijnstuurdispensatie kun je laten beoordelen of je voldoende kennis en vaardigheid hebt voor het verkrijgen van de Rijnstuurbevoegdheid.
Heb je belangstelling voor de instructie of wil je je dispensatie of bevoegdheid aanvragen neem dan contact op met de Rijnstuurcommissie.
Vragen of aanmelden voor vervolginstructie?
Voor informatie over de vervolginstructie kun je contact opnemen met eitcurtsni @jasonroeien.nl