?   
 
 
 
 

Groeiploeg: doe mee met het Zelfcoachende-Ploeg-Project

Geplaatst op 23-10-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Pieter de Jong

Doe mee aan het Zelfcoachende-Ploeg-Project en leer samen met je ploeg op een gestructureerde manier zelf-coachende-ploeg-projectje techniek te verbeteren. Je leert niet alleen hoe je als ploeg kunt werken aan specifieke doelen, maar ontwikkelt ook je eigen vaardigheden als roeier én coach.

 

Doel:
Het project "De Zelf Coachende Ploeg" heeft als doel om coaching op Jason te verbeteren. Doordat je als roeier actief gaat coachen, ervaar je dat coaching geen spannende of ingewikkelde taak is, maar juist een waardevolle en leerzame ervaring is. Je krijgt het vertrouwen om zelf actief aan de slag te gaan met coaching, ondersteund door een poule van supervisors.

Concept:
Het concept is simpel: Ploegen gaan roulerend roeien, sturen en coachen. Stel, een ploeg roeit in een vier-met (4x+), dan zijn er zes teamleden nodig. Elke roeier rouleert volgens een schema dat door de ploeg zelf is opgesteld. Dit schema bepaalt wanneer iemand roeit, stuurt of coacht. Zo kan een roeier bijvoorbeeld twee keer roeien, daarna een keer sturen, gevolgd door een keer coachen.

Coaching:
Als coach observeer je je teamgenoten, analyseer je wat er verbeterd kan worden, en communiceer je je observaties via portofoons met de stuur. Daarbij word je gestimuleerd om na te denken over je eigen techniek en hoe die te verbeteren. Als je ergens niet uitkomt, kun je de supervisors inschakelen die als vraagbaak dienen. Zij kunnen op verzoek langs de kant meekijken, maar nemen de rol van coach niet over. Op deze manier blijft de verantwoordelijkheid bij de roeiers zelf en leren zij in een veilige omgeving de basis van coaching.

Opzet:

  1. Startpunt met foto-analyse: Er wordt afgetrapt met het maken van foto's van de ploegen om een startpunt te creëren. Deze foto's worden geanalyseerd, waarbij je ploeg feedback krijgt en het de ploeg helpt om de techniek te verbaliseren en visueel inzichtelijk te maken. Dit creëert een gemeenschappelijke taal en helpt de ploeg om gerichter te communiceren over roeitechniek.
  2. Begeleiding op aanvraag: Na de foto-analyse starten de ploegen met hun roulatieschema. Ze kunnen op elk moment begeleiding vragen, zodat ze zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen tot coaches.
  3. Begeleidingspoule: Een team van ervaren coaches staat klaar als supervisors en bieden begeleiding op aanvraag. Zij ondersteunen de roeiers, maar laten de verantwoordelijkheid bij de ploegen zelf.
  4. coach-overleg: Eens per twee maanden een coach-overleg plaatsvinden om de voortgang van het project te bespreken en de roeiers hun ervaringen kunnen delen. Op deze manier leren we van elkaar.

Verwachtingen:
Met dit project bieden we roeiers de kans om in een veilige omgeving te ervaren dat coachen voor iedereen toegankelijk is. Door de ploeg verantwoordelijkheid te geven en begeleiding op verzoek aan te bieden, willen we coachen normaliseren en laagdrempeliger maken. Het mes snijdt aan twee kanten: jouw ploeg profiteert van deze gezamenlijke groei, en ook de vereniging als geheel wordt er sterker van.

Coördinator: We zoeken nog een coördinator die het project zal coördineren en faciliteren.

 

Maak je interesse kenbaar en mail!


Reageer op dit nieuwsbericht

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst